White beach – Phagwa– Jodensavanna – Blaka watra
Blijf op de hoogte en volg Suri-Lot
20 Maart 2006 | Suriname, Paramaribo
Hi bakra’s! (= Nederlander/blanke)
Fawaka? (= hoe gaat het? in Sranantango) Hier super!!!!Te lang geleden dat jullie iets van mij hebben gehoord, maar time flies when you’re having fun!
Sinds 3 weken al bezig in het Diakonessenhuis en meegelopen op de afdeling. Zo anders dan in NL. ’s Morgens begint men met een goede start, want dan wordt er gezongen voor alle patiënten (godsliederen en het ochtendgebed). Klinkt fantastisch!Want die Surinamers hebben allemaal engelenstemmentjes! Ik zing af en toe een toon mee, maar niet meer dan dat want anders voert mijn bas de boventoon! Op de afdeling merk je echt dat je in een ontwikkelingsland zit, alles is veel primitiever dan in NL. En ook het ritme is echt op z’n Surinaams, alles chil en relax, haast en snel handelen kennen ze hier niet. Zoals 1 keer waar er echt snel gehandeld moest worden omdat er een patiënt onwel werd, iedereen stond erbij en keek ernaar en degene die actie moest ondernemen deed dat in een slakkengangetje. Ongelofelijk, heb met de bek los naar staan kijken.
De verpleegkundigen zijn allemaal echte lieverds, vooral onze begeleidster, zuster Lien. Want elke verpleegkundige of verpleeghulp wordt zuster genoemd, ook noemen ze elkaar zo. Dus mijn nieuwe naam is nu zuster Lot. Ons onderzoek gaat goed, vandaag begonnen met enquêtes uitdelen. Alleen onze planning hebben we al gedag gezegd sinds dag 1, want per uur kan je schema veranderen omdat er bijv iemand niet komt opdagen.
De Surinamers zijn allemaal heel aardig en gastvrij. Overal worden we uitgenodigd om te kunnen eten of tripjes te doen. Alleen de mannen op straat wordt je echt gek van…elke keer wordt er naar je getoeterd of hoor je ‘pssst poppetje’, en als we niets horen dan mis je het gewoon!Helaas is hier wel een soort bom ontploft van (vooral meisjes) stagiaires, overal waar je komt staan groepjes meisjes, dus anoniem blijven we hier zeker niet! Maar tussen die vreselijke Hollandse bende wel 2 hele leuke ontmoet waar we veel dingen mee doen. Met hen (Nienke en Alinde) hebben we echt teveel lol!
Sinds 2 weken soepele moves en wiegende heupen geleerd…want we hebben al een paar salsalessen gehad!Geweldige is dat!Ben nog niet helemaal goed in alle stapjes maar wel met de heupen en dat is het medicijn want die kerel begeleidt je wel!En elke zaterdag laten we in de plaatselijke dikso onze verbeteringen zien. Daar sta je dan als soort ‘muurbloempjes’ opgesteld en wachten tot je wordt gevraagd door een kerel die je alle hoeken van de dansvloer laat zien(zie foto)!Super!Op die dansvloer ook de dansen Merengue, Bachata en Zouk geleerd!Vooral die eerste 2 zijn makkelijk te leren bij deze Surinaamse danskoningen!
Afgelopen woensdag hadden ze hier een nationale feestdag :Holi Phagwa (= het hindoe-nieuwjaar). Dit feest is voor de Hindoestanen (de helft van Paramaribo is Hindoestaans) die vieren dat de nieuwe oogst en nieuwjaar begint en het symboliseert de overwinning van het goede op het kwade. Dit laten ze zien door met kleurstoffen op elkaar te gooien. Nou dat hebben Vanna, Welmoet en ik geweten….er was geen blank stukje meer van ons over…….alle-kleuren-van-de-regenboog was onze nieuwe huidskleur!GEWELDIG!Wij waren uitgenodigd door de eigenaar van ons supermarktje om de hoek. Daar hebben we de hele dag gezeten, waar dan om het kwartier een paar mensen langs kwamen om je ‘suph holi’ (= gelukkige phagwa) te wensen door kleurstoffen (kan ook vermengd met water) op je te gooien!Het resultaat zien jullie op de foto’s!
We hebben ook al 2 dagtripjes gedaan:
Naar White Beach geweest samen met Nienke, Alinde, Daniel (onze vaste salsa-danspartner in Starzz = disco), Raf (een Belgische stagiair verloskunde) en Henk (onze chauffeur). White Beach is een aangelegd wit strand (want Suriname kent geen stranden waar je op kan liggen zonnen) met allemaal hutjes gemaakt van pinabladen waar je diehard kan chillen. Gelukkig had de Surinaamse Piet Paulesma bedacht dat het ipv zon tijd werd voor regen, dus de hele dag maar 3 zonnestralen gezien waar ik natuurlijk ook nog van verbrand ben! Maar gelukkig hadden we goed tijdsverdrijf bij ons: boonanza en hangmatten. Wat zijn die apparaten geweldig, behalve als hij naar beneden valt….De hele dag über-gechild en zo af en toe een duik genomen in de stortregen!
Deze zaterdag naar de Jodensavanna en Blaka Watra (betekent zwart water) geweest. Er heerst een soort vloek over ons heen, want ook deze dag hebben we weer mogen genieten van de regendans!Maar op zich maakt het niet uit want de temp blijft toch +- 30 graden, en zwemmen in de regen vinden de Surinamers de normaalste zaak van de wereld, dus doen wij ook gewoon mee! Opweg er naar toe moesten we met een pondje over omdat de houten brug 4 jaar geleden kapot is gegaan doordat iemand in slaap was gevallen en er tegenaan was geknald! Ze zijn nu al 4 jaar mee bezig om überhaupt alleen betonnen palen erin te zetten. Echt alles gaat hier op z’n tijd…snel en tijd zijn woorden die hier nog niet ontwikkelt zijn. Onderweg ook alleen maar oerwoud, bauxiet wegen (HOBBELwegen) en Indianen hutjes, zo mooi!!!!
De Jodensavanna was een koloniale nederzetting van Joden in de 17e eeuw. Hier waren allemaal plantages met +- 700 Joden en 4000 slaven, ongelofelijk. Helaas had moeder natuur het overgenomen want de plantages zijn nu veranderd in oerwoud. Maar gelukkig is het belangrijkste over gebleven, de geneeskrachtige bron…ja ik ben ook genezen!!haha
Blaka Watra was zo mooi, een kreek met een stroomversnelling waar het water gewoon de kleur van cola heeft!Geweldig gechild in hangmatten, en kennis gemaakt met te dikke hindoestanen die graag een duik met ons in het water willen maken...noway!
Oja, ik heb inmiddels bezoek gehad van de gehele bevolking mug, want elke dag komt er wel een fam langs om ff een spoor achter te laten bij mij…waardoor ik nu lijk of ik de waterpokken heb! Serieus al 100 x geprikt!
Nog zoveel meer te vertellen, maar anders zijn jullie het spoor bijster......
Tot snel
Hele dikke zoen!
We hebben ook al 2 dagtripjes gedaan:
Nog zoveel meer te vertellen, maar anders zijn jullie het spoor bijster......
Tot snel
Hele dikke zoen!
20 Maart 2006 - 20:36
Mieke:
Heerlijk om je belevenissen en verslag te lezen. De foto's van je spreekt voor zich zelf, je ziet er geweldig uit. Ben bli dat je het goed naar je zin hebt -
20 Maart 2006 - 20:53
Romy:
O lot, wat een verhalen. ik zie je daar al helemaal genieten. Neem aan dat die salsa-heupen van jou nog soepeler zijn geworden dan ze al waren. Kan de Woo niet aan hoor hier!! Mis je hier! liefs Romy -
21 Maart 2006 - 08:32
Fleur:
OUWE SNOEPERD!! Klinkt te aso! ga je me die salsa moves leren? samen aan de salsa in de starzz, te gek! zin! nog 5 weken.... xx!! -
21 Maart 2006 - 08:35
Fleur:
foto's zien er te chill uit! WAAR kan ik salsa les nemen? ik ga me nu inschrijven! moet ik nog iets voor je meenemen? muggenspul bijvoorbeeld? hihi, nee serieus, lensvloeistof nodig? xx -
21 Maart 2006 - 09:43
Freekie:
Hoi lieve lot, het is zo mooi om jouw verhaal naast die van claar te leggen. ZO ver van elkaar vandaan maar wel vergelijkbaar! Behalve dan de grote getalen Neerlandaises bij jou. Het klinkt allemaal fantastisch en het wordt allemaal wat draaglijker nu Ier en ik zelf een vakantie hebben geboekt naar India, want wat is het buitenland toch cool! Zulu lot of zuster lot, maakt ook niet veel verschil ;-) Geniet ervan en zwaai op een heldere dag even naar Claar en Merel! xx Freek -
23 Maart 2006 - 11:34
Henk:
hey lieve aad!!!!
Het is echt fantastisch wat je allemaal voor verhalen schrijft!!!! Echt heel leuk om te lezen!!! Je bent overduidelijk aan het genieten en blijf dat doen want het is zo voorbij!!! En doe de groeten aan henk de chauffeur... kus henk -
23 Maart 2006 - 21:42
Tiets:
hi lieve lieve lot!!
ben je nu echt zuster lot?! wat een heerlijke verhalen ..zie het voor me en de fotos helpen daarbij! je bent weer eens dik aan t genieten! houden zo! wat een avontuur!take care xtiets -
24 Maart 2006 - 15:22
Pam:
zo te zien heb je je tempo nog niet echt aangepast aan de hoogte van de temperatuur; kennelijk genoeg regenbuitjes om af te koelen en weer een neiuw plan te verzinnen!!!wat een heerlijk verhaal heb je ons geschreven , en wat jammer dat ik niet even om een hoekje kan kijken;keep up the spirits , wel of niet gelaafd aan de geneeskrachtige bron.benieuwd naar jullie zoektocht naar indiaanse geneeskunst en verhalen van volgende week!
zoen,pam -
26 Maart 2006 - 07:15
Froukje:
Lekker wijf!! Heb eindelijk je site gevonden.. shame on me.. ;-)Maar wat klinkt t allemaal heerlijk!! Mega jaloers, vooral op de cocktails icm hangmat en boonanza!! Blijf lekker chillen en genieten en tot snel!! Kus(schoon:)zus -
26 Maart 2006 - 17:56
Grote Lot:
Lieve zuster lot
wat een gaaf verslag van je eerste verblijf.wat doe jij veel indrullen op en geweldig dat je daar echt midden in het leven kan staan door deze stage.gelukkig ook veel plezieren er zal je nog wel veel meer te wachten staan.hier alles ok.Liselore begint morgen aan haar laatste schoolonderzoek(wat lijkt dat voor jou al weer lang geleden he? Adriaan zit met zijn rechterarm-tot elleboog-in het gips een burger ging hem s'nachts te lijf dus hij mepte terug.resultaat: 6 weken gips middenhandsbeentje gebrokenklopt niet helemaal zoals ik het uitleg maar de details moet je maar aan A vragen.Foeke houdt zich druk bezig in den vreemde en ik mhelp de mensheid hier! enjoy liefs grote lot -
02 April 2006 - 10:14
Saar:
Hi lief zusje,
Wat een mooi verhaal! Ben zo jaloers..wil ook weer op avontuur! De foto's zijn echt heel leuk en met die verhalen lijkt het net of wij allemaal er ook zijn. Wil je graag smsen, maar weet nou nog steeds niet of je dat kan ontvangen..laat even weten via de mail ofzo. X saar -
03 April 2006 - 15:23
Bien:
lieve zuster lot,
Wat klinkt dat fantastisch. Echt een avontuur, ben jaloers. Die foto's, echt een andere wereld inderdaad. Is dat trouwens een nijlpaard in het water voor jullie?? Lijkt namelijk net zo. Voor avonturiers is hier in utrecht op het moment weinig te zoeken. Braaf aan de studie, niet meer drinken vanwege de ringvaart en heb inmiddels ook sigaretten vaarwel gezegd, braver kan dus haast niet!! Wel spannend de ringvaart is al over 6 weken, spannend. Lottie, ga lekker genieten!! En heel leuk om je verhalen te lezen!!
tot snel!! Liefs BIEN